neisprobani recepti s interneta
kuharica
Važno!
  • Recepte pohranjene na ovoj stranici nisam isprobala niti ih svojatam...jednostavno mi je dosadilo printati i slagati hrpe papira kad naiđem na zanimljiv recept negdje na internetu te sam odlučila otvoriti blog gdje ću spremati recepte koji mi se po sastojcima učine zanimljivi i ukusni u nadi da ću ih kad-tad isprobati...Ako se koji recept vama svidi slobodno se poslužite i probajte...tu su svima na korist :)
Brojač posjeta
21804
Blog
četvrtak, prosinac 6, 2007

Tijesto:

4 bjelanjka
4 žlice šećera
10 dkg oraha
1 žlica brašna
 
Treba se ispeći tri kore, svaka posebno, a ovo su sastojci za jednu koru. Znaci, trebati će sastojci x3.
Bjelanjke treba istući u tvrdi snijeg, dodati šećer i na kraju orahe i brašno.
Peći u limu obliženom peki papirom.


1. Preljev - karamel

30 dkg šećera

Šećer rastopit da bude tekuć ali da ostane žućkast pa ga brzo prelit po svakoj kori.


 2. Preljev - čokoladna glazura

15 dkg čokolade
15 dkg margarina

 
Čokoladu i margarin otopiti na pari pa kad se karamel tj. 1. preljev stvrdne preliti po njemu i ostaviti da se i čok. glazura stvrdne.

 
Krema:

12 žumanjaka
25 dkg šecćera
25 dkg margarina

Žumanjke i šećer kuhati na pari dok se ne dobije gusta smjesa. U hladnu kremu umiješati izrađeni margarin.

Svaku koru na kojoj je već karamel i čok glazura premazati kremom i slagati jednu na drugu.
Gornji sloj kreme posipati mljevenim orasima.
Poželjno je kolač napraviti barem dan ranije kako bi karamel malo omekšao.
kuharica @ 20:34 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 4, 2007

SMEĐE TIJESTO:

5 bjelanjaka
15 dag šećera
15 dag mljevenih oraha
5 dag čokolade za kuhanje
3 žlice brašna
½ praška za pecivo

Bjelanjke tući u snijeg, dodavati šećer, mljevene orahe, otopljenu čokoladu i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ispeći biskvit.

BIJELO TIJESTO: 

5 bjelanjaka
15 dag šećera
15 dag kokosa
2 žlice brašna
½ praška za pecivo
limunov sok

Bjelanjke tući u snijeg, dodavati šećer, kokos, brašno pomiješano s praškom i limunov sok. Ispeći u istoj veličini kao i predhodni.

KREMA: 

10 žumanjka
20 dag šećera
1 puding od vanilije
3 dl mlijeka
25 dag margarina

Šećer, puding i žumanjke pomiješati i skuhati u mlijeku.
U ohlađeno dodati izrađeni margarin.
Bijeli biskvit premazati polovicom kreme, na nju složiti smeđi biskvit pa preostalu kremu i posuti kokosom.
kuharica @ 19:53 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, prosinac 1, 2007


Mjera je čaša od 2 dl

2 jaja
1 lončić maka
2 lončića brašna
1 prašak za pecivo
1,5 lončića mlijeka
pola lončića ulja
1,5 lončića šećera
1 vanilin šećer

Glazura:

10 dkg čokolade
3 žlice mlijeka
3 dkg putra
kokos brašno



Jaja pjenasto umutiti, dodati šećer i vanilin i ostale sastojke. Peći oko 40 minuta na 180 stupnjeva.
Preliti čokoladnom glazurom i posuti kokosom.
kuharica @ 23:25 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, studeni 28, 2007

(Za 6 osoba; Vrijeme pripreme: oko 70 minuta; Po osobi: 515 kcal)

Sastojci:
4 lisnata tijesta za savijače
45 dag krumpira
35 dag mrkve
25 dag poriluka
4 mlada luka
28 dag kremastog sira
45 dag mladoga graška
1 režanj češnjaka
1 žlica limunova soka
5 žlica maslaca
1 dl vode
2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
7,5 dag mljevenih badema
1/2 čajne žličice mljevene crvene paprika
sol i papar po ukusu

Priprema:
U prikladnoj posudi zagrijte 3 jušne žlice maslaca i žlicu maslinova ulja. Dodajte kockice krumpira i mrkve, te ploške poriluka i mladog luka. Pržite 4 - 5 minuta neprestano miješajući. Zatim dodajte vodu i poklopljeno kuhajte na laganoj vatri još 15 minuta. Uklonite sa štednjaka, začinite i ostavite da se ohladi. Na preostalom maslacu i maslinovu ulju kratko popržite mladi grašak i usitnjeni češnjak. Potkraj dodajte limunov sok i uklonite s vatre. U smjesu od poriluka umiješajte kremasti sir. Listove tijesta stavite na radnu površinu, premažite uljem i ravnomjerno rasporedite smrvljene bademe, te smjesu s porilukom i sirom. Gore ravnomjerno rasporedite poprženi grašak, pa oblikujte savijaču, stavite je u namašteni lim, premažite uljem i pecite u zagrijanoj pećnicii na 200°C oko 20 minuta. Ostavite da se nakratko ohladi pa narežite i poslužite.

Sa stranice Gospodarskog lista
kuharica @ 13:25 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, studeni 22, 2007

tamno tijesto:

6 jaja
7 žlica šećera
10 dkg oraha
3 dkg kokosa
4 dkg brašna
1/2 praška za pecivo

rozo tijesto:

4 jaja
3 žlice šećera
2 pudinga od jagode
1/2 praška za pecivo

  krema:

pola litre mlijeka
20 dkg šećera
5 žlica oštrog brašna
25 djg putra ili margarina


Za prvo tijesto najprije treba istući tvrdi snijeg od bjelanjaka, polako dodavati žumanjke, šećer, orahe, kokos. Sve se dobro izmješa i na kraju se doda brašno pomiješano s praškom za pecivo. Peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta i prethodno zagrijanoj pećnici.

Za rozo tijesto isto se prvo napravi snijeg pa se dodaju žumanjci, šećer i puding u prahu pmiješan s praškom za pecivo. Peći isto kao i prvo tijesto.

Za kremu je potrbno izmješati šećer i brašno s 1 deci mlijeka i onda uliti u zavrelo mlijeko, kao kad se npr. kuha puding. U ohlađenu kremu dodati izrađeni putar ili margarin.

Red slaganja. Prvo tamno tijesto, krema, rozo tijesto i na vrh krema, a po želji može povrh i čokoladna glazura ili posuti s kokosom.
kuharica @ 20:41 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 18, 2007

Tijesto:


6 jaja
12 dag šećera
1 vanilin šećer
18 dag brašna
1 prašak za pecivo
4 žlice Nutele

Krema:

1/2 l slatkog vrhnja
5 žlica Nutele


Preljev:

2 dl vode
5 žlica šećera


Odvojimo žumanjke i bjelanjke. Žumanjke dobro izmješamo s pola količine šećera. U drugoj zdjeli napravino čvrsti snijeg od bjelanjaka i dodamo šećer. U Žumanjke dodamo Nutelu, zatim jednu trećinu  snijega i postepeno dodajemo brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju polako dodamo preostali snijeg. Izlijemo u kalup i pečemo pola sata na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici.

Zagrijemo vodu i šećer malo prokuhamo i ohladimo.
Dobro istučemo slatko vrhnje u šlag i dodamo nutelu.
Kad se torta ohladi prerežemo je na 3 dijela.
Hladnim šećernim sirupom lagano navlažimo kore.
Svaki dio torte premažemo s kremom i na kraju cijelu premažemo i po želji ukrasimo.
kuharica @ 21:15 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, studeni 17, 2007

500 g svježeg sira
2,5 dl mlijeka
4 žlice šećera
4 jaja
500 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica ruma
malo nastrugane limunove korice
malo soli
po želji grožđice


Sve sastojke dobro izmješamo i ostavimo stajati oko sat vremena.
U posudu za prženje stavimo ulje.
S malom žličicom uzimamo smjesu i spu štamo je u vruće ulje. Ne pretjerati s količinom jer moraju plivati u ulju bez da se dotiču.
Rumene vaditi na tanjur obložen s papirnatom salvetom da popije višak ulja.
kuharica @ 16:26 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, studeni 16, 2007

1 nar (šipak)
75 g pistacija
1 kg svježeg sira
ribana kora 1 naranče
4 jaja
malo cimeta
200 g šećera u prahu
malo soli


Sjemenka nara pažljivo izvaditi iz ploda.
Pola pistacija narezati sitno, a pola krupno.
Odvojite 2 žlice sjemenki nara i krupno rezane pistacije.
Svježi sir, naribanu narančinu koru i pola šećera u prahu izmješati u jednoličnu masu i polako u smjesu dodavati žumanjke, jedan po jedan
Bjelanke istići u čvrsti snijeg, polako umiješati preostali šećer i nježno umješati u sir.
Okrugli lim namazti, posuti brašnom, posutiti sitno narezanim pistacijama. Izliti smjesu i poravnati.
Peći 1 sat na 175 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici.
Kad se kolač ohladi posipati ga odvojenim sjemenkama nara i krupno rezanim pistacijama.
kuharica @ 20:20 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, studeni 15, 2007


mjera je lončić od 240 ml


2 lončića brašna
1  prašak za pecvo
1/4 lončića šećera
1 vanilin šećer
1 lončić kokosa
malo soli
1 jaje
1 lončić mlijeka
3 žlice maslaca

po želji malo nasjeckane čokolade


U jednoj zdjeli izmješajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin, kokos i sol). U drugoj zdjeli dobro umutite jaje i dodajte ostale sastojke. Spojite obje smjese.
Model za muffine punite do 3/4.
Pecite na 170 stupnjeva oko 15-20 minuta.
kuharica @ 23:27 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, studeni 13, 2007


35 dkg čvaraka
4 tvrdo kuhana jaja
1 veliki kiseli krastavac
1 glavica luka
1 žličica kapara
1 žličica senfa
sol
papar

Sameljite čvarke, jaja, krastavac, luk. kapare i dobro mješajte da dobijte glatku smjesu. Dodajte senf i po želji sol i papar do željenog okusa. Dobro promješajte i stavite u hladnjak da se stegne.
kuharica @ 23:19 |Komentiraj | Komentari: 0